Днес е Месни заговезни

Днес е Месни заговезни, православен празник, който се отбелязва винаги в неделя, 8 седмици преди Великден, след съботната Задушница. В различните краища на България Месни заговезни са наричани по различен начин – Месна заговезна, Малки заговезни, Месници, Кокошкини пустове, Месно запущоване.
На празника младите семейства отиват на гости на по-възрастните – кръстниците или родителите.

Неделя Месопустна – Месни заговезни, е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата – тази година се отбелязва на 7 март. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден (тази година – на 2 май), и е първият празник, свързан с настъпващата пролет.

Ден преди Месни Заговезни, в събота, се отбелязва Задушница пред Великия пост.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, може да се ядат сирене, мляко, масло – всякакви млечни продукти и яйца. След този празник до Великден следват хранителни и духовни пости.

Тези две седмици са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината. Постите съществуват в почти всички древни култури като форма на прочистване от злото, като изпитание за човека, вкопчил се в материалното, като надмощие над желанията и страстите. Едно себеосъзнаване за постоянния ни копнеж, за мястото ни в духовното ни развитие.

По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта.

На празника цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени.

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към добродетелност. Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо.

%d bloggers like this: