Веселин Плачков, водач на листата на АБВ в Плевен: Хората вярват в личности, не в партии

Веселин Плачков е водач на листата на АБВ в 15 МИР Плевен. С популярния актьор разговаряме за изборите му, за битките на политическия и културния фронт и за приоритетите му като кандидат за народен представител.

– Наблюдава се тенденция популярни лица от културния и обществен живот да се включват в политическия. Вие защо избрахте това поприще?

– От много години имам силно изявен интерес към политическия и обществен живот в България. Отдавна имам позиция по различни въпроси и натрупани различни знания и опит по тези теми. У мен има желание да бъда полезен. Другото е, че от 30 години очаквам някой да свърши наистина нещо адекватно в сферата на културата, образованието. Виждам, че нещата се правят на парче, самоцелно и само в предизборни кампании и че се обслужват временно дори и не толкова лични интереси, а някаква ситуация без никаква перспектива за бъдеще. Това ме провокира да се намеся лично с всички възможни законови средства спрямо предизборни и следизборни кампании, в творчески инициативи и в административния живот в сферата на изкуството.

– Какво ще бъде приоритетно в работата Ви като бъдещ депутат, свързано с Плевен?

– Познавайки атмосферата и живота в града, както и творците, които живеят в Плевен, смятам, че има тенденции, които не са толкова забравени и нови за града, но могат да бъдат доразвити. Едната е да се направи партньорство между Министерство на образованието, Министерство на културата и Община Плевен и да се дофинансират плевенският театър и други културни институти в града – Северняшки ансамбъл, Хор „Гена Димитрова“, Духов оркестър, за направата на поне два мащабни спектакъла на годината, единият от които да няма езикова бариера. В Плевен има много чуждестранни студенти, които е хубаво да бъдат привлечени. Отделно този спектакъл може да бъде като представително лице на плевенския театър извън пределите на страната ни в различни фестивали. Такъв успешен опит имаме с „Черна приказка“ – едно представление на Богдан Петканин, което беше доста добре посрещнато в редица страни. То нямаше езикова бариера и беше интересно на плевенската младеж. Отделно могат да се направят и дофинансират няколко представления, които се изучават в средното школо на база учебния материал. Говорим за автори като Йовков, Радичков, Вазов – техни произведения да бъдат изиграни на плевенска сцена. Когато един спектакъл е направен с повече средства, той включва и повече компоненти – жива музика, по-пищни декори. Това също може да бъде едно пътуващо представление, което да е привлекателно и атрактивно за младежите – да могат да онагледят знанията си чрез формата театър, което ще ги накара да мислят, да са провокативни, да запомнят текстове, да им е интересен материалът, да доразвиват знанията си. С това могат да бъдат полезни и театърът, и образованието и да се обогати културният живот в града.

– Освен театъра – къде има нужда да се помогне от „по-високо“ културата да си поеме въздух?

– Разбира се, подпомагането на различни читалища в града, които имат развита дейност, различни кръжоци трябва да бъдат приоритет на всеки един народен представител, защото читалищната дейност силно засяга и по-малките населени места, където няма друг културен живот. Те имат концерт само в предизборна кампания или на празника на селото. През останалото време никой не се грижи за културния живот там, а това е право на всеки един човек, независимо къде живее. Смятам, че трябва да бъдат възстановени летните кина. В много населени места има такива. Това не е толкова сложен процес. Както не веднъж съм казвал – голяма работа, че се правят хубави филми в България, като няма наши, държавни кина, където да бъдат прожектирани тези хубави български филми. Това е мой приоритет – Министерство на културата да подпомогне възстановяването на местните летни кина в населените места.

– Да се върнем на предизборната сцена. Как един неполитик може да се пребори с културна кампания?

– Ясно казвам, че кампанията е изключително некоректна. Хора, които претендират да бъдат законотворци в България, провеждат некоректно кампанията си. Навсякъде се пропуска един слоган: „Купуването и продаването на гласове е престъпление.“ Партия, човек, които си позволяват да купуват, да продават гласове, да насърчават такъв вид дейност нямат място не само в политиката, но и в кампанията, като свободно движещи се граждани дори, защото това са престъпници. Отделно се води безидейна кампания. От години проследявам различни видове кампании – за местни избори, за парламент, за европейски парламент. Клишираността, еднаквостта на всички политически сили е безобразна. Те са толкова скучни, че дистанцират хората от политиката. Затова и повечето млади хора не желаят да гласуват. Едни и същи хора с горе-долу еднакви костюми, с подобни плакати и малко различна краска. Всичко, което казват, е едно и също и гледаме евтин театър, грозен скандал, ниво на анализ под всякаква критика. Иначе хващат някои терминологии, добре са овладели някои чуждици, но това не ги изявява като действие. Защото действието е важно.

– Как ще се противопоставите на силата на парите при купуването на гласове?

– Лично аз, докъдето ми стигат силите и в личен разговор, ще направя всичко възможно да го предотвратя. Ако имам солиден брой доказателства, мога да реагирам съобразно законите, но не вярвам, че това може да се случи. Ако можем да се преборим ние от АБВ да влезем в управлението, тогава с всички законови средства ще се борим срещу това престъпление.

– Как ще мотивирате негласуващите?

– С всички популярни и непопулярни средства, с това, което носи името ми, ще опитам да накарам хората да гласуват за мен, за нас от АБВ и може би при по-голям брой гласували хора в България, колкото и да има купен, корпоративен и всякакъв друг вот, той ще се размие сред нормалния. Изборът пред хората е доста свит. Те вярват в личности, не в партии, това мога да го гарантирам. Дистанцирали сме хората от политиката, но се надявам с повече популярни лица и личности да ги върнем към избирателните урни да гласуват. Тогава тези купуващи и продаващи няма да имат същия успех.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

%d bloggers like this: