film izle

Благовещение е, не излизайте гладни и без пари!

Сподели
Етикети

На този ден имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина.

Всички християни – православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.

За него се разказва в Евангелието на Лука. Празникът се почита от много майки, защото св. Богородица е тяхна закрилница. Благовещение е утвърден от православната църква през VII в. и е част от Великденския празничен цикъл, винаги се празнува на 25 март.

Има и различни суеверия. На този ден се става рано, за да е богата годината. Всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. Събуждат се и излизат от дупките змиите и гущерите. Изпълняват се обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и да прогонва влечугите.

има 1 коментар
  1. Поп БогоНеМил каза:

    Християнство? Суеверия? Последно кое?

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация