film izle

Доц. Мангъров: Страхът ще продължи, докато му се подчиняваме

Сподели
Етикети

Дарение на книги и руски филми получи днес Регионална библиотека ”Христо Смирненски” – Плевен. То бе направено от лидера на ПП АБВ Румен Петков, областният координатор на партията Цветан Антов и доц. Атанас Мангъров, кандидат за народен представител от АБВ. Директорът на Библиотеката Аня Михова прие с благодарност дарението, като подчерта, че Румен Петков е чест дарител на книги. Гостите разгледаха част от колекцията с редки книги на плевенската Библиотека и разговаряха със служителите.

Доц. Мангъров отговори и на въпроси, свързани с епидемията и кризата в здравната система.

Доц. Мангъров, до кога ще продължи страхът от коронавируса?

Докато му се подчиняваме и докато не започнем да мислим с главите си. Човечеството не се сблъсква за пръв път с такъв вирус, който се разпространява по всички начини. И той ще мине през цялото население на Земята. Когато това се случи или поне когато мине през критичната маса от населението, което е около 70%, епидемията ще започне да затихва.

Една година живеем в ограничения, но ефект сякаш няма…

Няма, защото не е това начинът да се борим с такава инфекция. Има страни, където всички тези мерки не се приложиха и хората там не измряха. Също има болни и починали, но икономическите и социални щети не са същите. Преди два дни населението на Швеция се е увеличило със 180 души, на България е намаляло с над 200. А там ограничителните мерки бяха много лежерни. Ние си намаляваме, защото сме застаряващо население, младите се изнесоха навън, хората са болни, с наднормено тегло и съпътстващи заболявания, за жалост не сме на последно място и по детска смъртност.

Само здравни ли са причините за коронакризата в световен мащаб?

Един не много тежък медицински проблем се използва за цели, които са икономически, политически, социални, психологически. Виждаме как цяла година децата не ходят на училище, студентите – в университета, няма културен живот или той е силно ограничен, икономиката едва диша. Светът е като след война. Всички последици тепърва ще се проявяват.

Какви промени трябва да се предприемат в здравната система?

На първо място всички тези ограничителни мерки да се премахнат, т. е. хората, които са болни, да си останат у дома, много болните да се приемат в болници, здравите да си работят, а хората от рисковите групи да бъдат обучени как да се пазят.

В същото време се видя, че ние реално нямаме доболнична помощ. Голяма част от хоспитализираните с коронавирус могат да се лекуват вкъщи, но за жалост там няма кой да ги лекува, защото личните лекари се изплашиха, лечението се провежда по телефона. И когато някой получи някакви симптоми веднага се взема в болница. В болница трябва да са само пациентите, които имат нужда от кислород. Това, което трябва да се напрви за нашата здравна система е да се раздели заплащането на медицинския труд от стойността на лечението. Така всички лекари и сестри, всички медицински работници ще получават достойно възнаграждание, независимо от стойността на лечението, което те провеждат.

Второто, което трябва да се промени, е начинът на финансиране на здравноосигурителната ни система. Истината е, че около 1,4 млн. души не плащат здравни осигуровки. В много държави финансирането на здравната система става чрез данъците. С така събраните средства трябва да се определи кои здравни заведения могат да работят с тях. А работещите в тях да имат достойно заплащане. 

Другото, за което трябва да се помисли в здравеопазването, е да се промени Наредбата за специализациите. Сега, за да специализира един млад лекар, той трябва да се откъсне от местоработата си за поне 4 години, да отиде в една университетска болница и там да получава две средни заплати. Оказва се обаче,  че така той получава дори повече от редовните лекари и често го гледат накриво и е ползван като принтер, т. е. да попълва документацията. Младите лекари трябва да имат право да специализират по местоработата си и да отсъстват за полагане на изпити.

Изборите са в неделя, как ще се обърнете към българите, за да отидат и да гласуват?

Аз ще им кажа, че ако искат да променят нещо – сега е времето. Това е демократичният начин. Няма нищо страшно в това човек да отиде и да гласува. Опасността, ако въобще я има, не е по-голяма от тази да отидеш до магазина или на работа. Но ако не гласуваш, последствията ще са през следващите 4 години. Когато човек не гласува, неговата съдба се решава от други, които срещу дребни пари или от страх да не загубят работните си места, са дали своя глас. Търсим ли промяна – трябва да гласуваме. Сега е моментът.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация