film izle

Залесяват селищата на територията на община Левски

Сподели
Етикети

Община Левски участва в зелената инициатива на Фондация „Гората.бг“ и „СОНИК СТАРТ“ за обогатяване и обновяване на зеленото богатство на територията на общината.

На 1 април бяха засадени 50 фиданки Червен Американски Дъб, осигурени от СОНИК СТАРТ за инициативата „Гори на децата”.

Деца от ЦНСТ и доброволци, кметът на Община Левски Любка Александрова, управителят на СОНИК СТАРТ Иван Иванов и инж. Красимира Русанова от ”Горско стопанство” засадиха заедно фиданките в близост до болницата в Левски.

Преди Седмицата на гората, която тази година е от 5 до 11 април, всяко дете имаше възможност да научи как и защо да се залесява правилно и да участва в благородната кауза, като засади собствено дръвче.

Инж. Русанова показа на децата как се оформят корените на фиданките и как се залесява правилно. Обясни защо е нужно да има повече гори и колко важни са те за здравето на човека и баланса в природата. „Зелените растения на планетата са единствените, които произвеждат кислород. Всички живи същества са консуматори на кислород. Единственото нещо, което може да прочисти въздуха, за да живеем нормално, е гората. Гората може да овладее буйните води, тя  поддържа баланса в екосистемата. Гората иска и постоянни грижи”, отбеляза инж. Русанова

Стартът на инициативата „Гори на децата” бе даден в Левски, Червен Бряг и Балчик, обяви управителят на „СОНИК СТАРТ“ Иван Иванов. Той благодари за любезното съдействие на Община Левски в лицето на кмета Любка Александрова. „Целта ни е от една страна да постигнем природен ефект – чист въздух, а от друга – възпитание на децата. Да могат  да разберат и да знаят какво правят дърветата на тази планета. Няма нищо по-хубаво от това да видиш как едно дете, от нашите хубави деца, засажда дръвче и после това дръвче си е негово.  И ще  се грижи за него, ще вижда как расте.”

Залесяването на 800 фиданки червен американска дъб и 700 фиданки дребнолистна липа в селищата на община Левски продължава. Фиданките осигурява безвъзмездно фондация „Гората.бг“, съобщи инж. Русанова. По желание на кметовете на кметства фондацията се ангажира да достави и около 400 фиданки от обикновена бяла акация.

Червеният американска дъб е от семейство букови и в България е внесен преди около  40 – 50 години. От всички видове дъб, той е най-бързо растящият и много добре се справя с ниски и високи температури, подходящ е за нашия регион. Изборът не е случаен, а съобразен с биологичните особености и екологични изисквания на вида.

С нова пролетна промяна ще бъде и парка в центъра на град Левски. Освен залесяване на нови дръвчета и премахване на преминали биологичното си време, се засаждат рози и цветя, които безспорно ще прибавят красота и пролетно настроение.

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация