film izle

В Страстната събота се замесват великденските обредни хлябове и козунаци

Сподели
Етикети

На Велика събота православната църква почита последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В този ден се възпоменава погребението на Христос, пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в Ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите. Богослужението започва от сутринта и продължава до края на деня. Събота вечер плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.
В Страстната събота преди изгрев слънце се замесват великденски обредни хлябове и козунаци. Те са израз на почитта към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, приготвени за празничната трапеза.
Тези, които не са боядисали яйца още, могат да го направят в събота. В полунощ на събота срещу неделя християните се поздравяват с „Христос Возкресе! – Воистина возкресе!“ и си пожелават здраве и благоденствие. Храмът се обикаля със свещ, която трябва да се занесе мълчешком вкъщи, като се внимава да не угасне.
Свещите се палят с огън донесен от Ерусалим малко по-рано. Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб.
За да се избегне и най-малкото съмнение, че огънят се запалва след човешка намеса, параклисът на Божи гроб се ревизира за всякакви запалителни средства.
След което входът на Божи гроб се запечатва с голяма пита пчелен восък. Върху него поставят печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.
Един час по-късно в църквата идва и православният патриарх на Ерусалим, който влиза в параклиса. Всички присъстващи са в трепетно очакване, тъй като според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден за човечеството, храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.
Какво се случва в параклиса на Божи гроб вижда единствено ерусалимският патриарх. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът запалва снопчетата от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.
Оттам насетне свещеният огън тръгва по целия свят. На всеки Великден и българска делегация донася огъня със специален полет.

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация