film izle

Великденските символи

Сподели
Етикети

Векове преди Христа паганските племена в Европа почитали красивата богиня на обновлението, наречена Еостре. С фестивал в последните дни на март – времето на пролетното равноденствие, се отбелязвал краят на зимата и раждането на новия живот. Някои считат, че названието на празника Ийстър, идва от името на богинята, а други – че се свързва с изгряването на слънцето от изток.

Яйцата

Яйцето е най-популярният светски символ на Великден по цял свят. Във всички култури то олицетворява началото на новия живот. Било популярно още по време на великденските фестивали в древен Египет, Персия, Гърция и Рим. Тези култури го възприемали като емблема на вселената, като творение на върховния бог, като покълването на живота. Християните възприели традицията, а яйцето се превърнало в религиозен символ, олицетворяващ пещерата – гробница на Христос, чийто камък той отместил. В днешно време на Великден в САЩ се крият 1 милион боядисани символи в паркове, задни дворове, дори и на поляната пред Белия дом.

Заекът

Великденският заек води произхода си от предхристиянската наука за плодородието. Зайците, по-точно дивите, са символ на изобилието на пролетта. От античността те олицетворяват луната, а първото пълнолуние след равноденствието бележи и датата на Великден. Дивите зайци се раждат с отворени очи. Считало се е, че те никога не мигат и не си затварят очите, и че са нощни създания, както и луната. Те износват малките си един месец, преди да ги родят, както и на небесното тяло.

Лилията

Лилията е символ на чистотата заради снежнобелия си цвят и деликатната си форма. Тя символизира невинността и блясъка на новия живот. Нарича се великденска, защото цветовете цъфтят през ранна пролет, по празника.

Кифличките

Една от най-старите великденски традиции е печенето на кифлички със стафиди с кръст от пудра захар отгоре. Египтяните, елините и римляните пък бележели хлябовете си с религиозни знаци в чест на техните богове. Съществуват редица поверия, свързани с тези традиционни кифлички. Вярва се, че ако се пазят от единия Великден до другия, те ще донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, предпазващ моряците от корабокрушения. Окачвали ги над комина в кухнята. Така било сигурно, че всеки хляб, опечен в пещта, ще бъде перфектен.

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация