Проф. Джордж Нетто, международно признат учен и патолог от САЩ, посети Центъра за компетентност на МУ – Плевен

На 17 и 18 септември 2021 г. Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) и Българският алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) организираха Академия по молекулярна уропатология в Интер Експо Център, София. От 2019 г. БАППМ и МУ-Плевен работят по съвместна програма за обучение на медицински специалисти по патология, медицинска генетика и медицинска онкология в области, които навлизат в практиката на съвременната диагностика и лечение, но все още не са застъпени в учебните програми за следдипломно обучение на медицинските университети. Лектори на обучителните събития са изтъкнати специалисти от България и чужбина.

Специален гост-лектор на Академията бе проф. д-р Джордж Дж. Нетто, ръководител на Катедрата по патология в Университета в Бирмингам, Алабама, САЩ и главен редактор на сп. „Modern Pathology”. По покана на ректора на МУ-Плевен проф. Нетто посети на 19 и 20 септември висшето училище в Плевен и Центъра за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия. По време на посещението проф. д-р Савелина Поповска, ръководител на Департамента по персонализирана медицина, демонстрира на госта как функционират новите лаборатории в Центъра за компетентност – за 3D принтиране и биопринтиране, за прецизна онкология и геномна медицина, за прецизна патология с методи на телепатология и морфометрия. 

Проф. Нето се срещна с екипа от специалисти в Департамента по персонализирана медицина за обсъждане на бъдещи съвместни проекти, в които той ще се включи като външен консултант. Визитата на международния учен завърши с кратка обиколка в Телекомуникационния ендоскопски център, където той се запозна с високотехнологичните методи на обучение – 3D медицинска маса за виртуални дисекции и 3D студио за обучение и демонстрации на Хирургия на живо. Професор Нето остана възхитен от интересния Музей на минимално инвазивната хирургия.

На финала на посещението си в МУ-Плевен проф. Нето бе посрещнат от зам.-ректора по научноизследователската дейност доц. д-р Галя Ставрева и зам.-ректора по европейска интеграция и международно сътрудничество доц. д-р Диана Пендичева, с които обсъди възможностите за бъдещо партньорство. Гостът бе удостоен с плакет на МУ-Плевен за успешно партньорство като символ на полагане на основите на добро сътрудничество с Университета в Бирмингам, Алабама, САЩ, в сферата на обучението и академичния обмен.