Танцьорите от ФТК „Българско хоро“ прославиха Плевен и България на международен фестивал в Италия

Възпитаниците на Олга и Минко Мустакови се завърнаха от поредното си вълнуващо и много успешно турне в Монтекатини терме, Тоскана

Отлично се представиха за пореден път танцьорите от плевенския фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ с ръководители Олга и Минко Мустакови на международен фестивал в Италия, от където се завърнаха удовлетворени и наситени с впечатления преди дни. Фолклорен фестивал за мир и човечност – така с право би могъл да бъде наречен IV-ят Международен фолклорен фестивал в Монтекатини терме – Тоскана, провел се от 1 до 5 август 2022 г.

В курортния град, намиращ се между Пиза и Флоренция, преди фестивалната вечер се проведе пъстро дефиле на всички участници от фолклорни състави, хорове и музикални състави. Непосредствено преди него танцьорите от ФТК „Българско хоро“ се срещнаха с артисти от Унгария, Италия, Турция, Полша, Словения, Гърция, Хърватия, Румъния, Чехия, Словакия и България, и всички заговориха непринудено на универсалния език на музиката, танца и общочовешката обич. Всички носеха уникалността и колорита на своята народност, но приеха богатството и цветовете на останалите. Изиграха се импровизирани общи хорà, направиха се много снимки за спомен – пъстри и емоционални, а радостта, възклицанията и усмивките бяха спонтанни, непосредствени и омагьосващи хòрата, изпълнили улиците и центъра на фестивалния италиански град.

Групите дефилираха със знамена и табели по главните улици в Монтекатини терме, преди да стигнат до площада, където ги очакваше сцената и над хиляда души публика. Плевенските танцьори се представиха отлично, както винаги, и обраха овациите на публиката, участниците и организаторите на събитието, като достойно защитиха името на Плевен и България. Фестивалът продължи около 4 часа и се превърна в истински празник. Жителите и гостите на Монтекатини терме гледаха с голям интерес и аплодираха феерията от пъстри автентични носии, красиви фолклорни напеви и темпераментни танцови изпълнения от различни кътчета на света. За участието си в Италия този път ФТК „Българско хоро“ – Плевен бе подготвил Шопски танц, Северняшки Абдай и автентично хоро от Пиринския край. Макар и непознат за зрителите, българският фолклор докосна сърцата както на публиката, така и на участниците във фестивала от другите държави. За представянето си ФТК „Българско хоро“ получи подаръци и красив плакет, който вече стои във витрината на клуба до останалите многобройни награди, завоювани в България и зад граница.

Ръководителите на ФТК „Българско хоро“ Олга и Минко Мустакови благодариха на танцьорите за това, че за пореден път защитиха достойно името на клуба и на град Плевен. Фолклорът е визитката на страната ни пред света и за нас е чест и гордост, че имаме възможност да го прославяме по света, споделиха те. Танцьорите от своя страна благодарят на своите ръководители за чудесното пътуване и възможността да покажат какво могат, убедени, че с труд и постоянство, желание и дисциплина се постигат високи резултати.

По време на италианското си турне плевенчани имаха възможност да се насладят на почивка в Монтекатини терме, едно от най-интересните спа-градчета в Италия, и на вълнуващи екскурзии – до неповторимата Венеция, до Флоренция, столицата на Тоскана, и до един от най-красивите и аристократични градове в Италия – Пиза.

%d bloggers like this: