Как имунитетът влияе на състоянието на кожата

Състоянието на имунната система е високо в списъците с приоритети на много хора от началото на пандемията. Силната имунна система не само защитава здравето, но и кожата има ползи, когато имунната система е подсилена чрез здравословен начин на живот. Убедени сме, че сте чували „Красотата идва отвътре…“.

Защото всичко в тялото е взаимосвързано. Така че кожата не трябва да се разглежда само като отделна единица, но и като част от цялостното чудо. Знаете ли, че всъщност най-големият орган в човешкото тяло е кожата.  С какво се храним, какви навици поддържаме, с какво „храним“ духа си – всичко това влияе върху нашето благосъстояние, а също и върху състоянието на кожата. В този материал ще ви представим някои от начините да подсилите своята имунна система, и как да се сдобиете със сияйна и красива кожа.

Укрепване на имунната система – нашата кожа също ни защитава

Кожата също е важна част от имунната система. Защитната част от пот и себум се намира върху кожата, като невидим защитен щит и предотвратява проникването на патогени и външни вредители в тялото ви, както предотвратява и разпространението им по кожата.

Освен това в кожата има защитни клетки, така наречените клетки на Лангерханс. Това са вид имунни клетки, които предимно се намират в епидермиса. Ако патогените проникнат отвън, те предизвикват имунна реакция.  Както всички имунни клетки, клетките на Лангерханс се образуват в костния мозък. Те циркулират в кръвта, след което намират мястото си върху кожата, където я защитават от инфекции.

Стресът е един от основните фактори, влияещи, както на състоянието на кожата, така и на имунната система, и на цялото ни тяло. При високи нива на стрес, хормоните могат да предизвикат възпалителни реакции в тялото, които могат да се изразят и върху състоянието на кожата ви. Ако искате да се радвате на физическо и психическо здраве, както и на красива кожа, вероятно ще постигнете най-голям успех с холистичен имунобустер.

Укрепете имунната си система със здравословна храна

Но има и много имунни клетки в съединително-тъканния слой на червата – всъщност около 70% се намират именно там. За да подсилят имунната система, добрите чревни бактерии се нуждаят от балансирана диета – фибри, здравословни масла, зеленчуци, плодове, пробиотични и ферментирали храни и определени микроелементи.

Здравословното хранене укрепва микробиома в червата. Освен това клетките се снабдяват с хранителни вещества чрез кръвния поток. Кожата също се възползва от това:

  • Витамин С е важен антиоксидант. Предпазва клетките от свободните радикали и укрепва имунната система.
  • Витамин А стимулира обновяването на клетките и подобрява еластичността на кожата.
  • Витамините от група В подобряват състоянието на кожата.
  • Витамин Е също е антиоксидант и укрепва съединителната тъкан.

Висококачествените хранителни добавки, които ще откриете във верига аптеки 36.6 могат да помогнат за компенсиране на съществуващ дефицит.

Ако предимно консумирате прясна, свежа и разнообразна храна, имунната система се укрепва и се усвояват важни хранителни вещества, които са допринасящи за красивата кожа. За да укрепите имунната си система, трябва да се погрижите за здравословните навици във всички области.

Достатъчният сън, движението на чист въздух, възстановяването след стресови фази и пиенето на достатъчно вода също допринасят за укрепване на имунната система.

Погрижете се за себе си като си осигурите необходимата доза витамини и хранителни вещества. За да имате красива кожа, не забравяйте да пиете вода, тъй като хидратацията е от голямо значение.

Изградете си ежедневна рутина за грижа на кожата, като подберете подходящите продукти. Важно е винаги преди сън да почиствате добре кожата и да нанесете хидратиращ продукт. Кожата ви се нуждае от хидратация, за да запази своята еластичност с годините.

С помощта на витамини и хранителни добавки, ще стимулирате освен състоянието на кожата си, и това на целия организъм. Спортувайте, медитирайте, грижете се за своя дух. Помнете, че красотата е в баланса.

%d bloggers like this: