Любопитни факти за джантите: ето ги и тях

Любопитни факти за джантите, които не само ще ви изненадат, но и ще ви бъдат много полезни.  Слоят, който държи всички останали части заедно е основата на джантата. Ако някога сте сваляли гумите от джантите, вероятно сте видели, че те са покрити с много тънък слой каучук. Този каучук държи гумите върху джантите. 

Защо джантите са забулени в мистерия?

Познанията ни за историята на джантите не са толкова популярни в сравнение с гумите, а би трябвало, защото са навсякъде около нас. Всъщност знанието как технологията на джантите се е променила с течение на времето е това, което буди любопитството и ни кара да взимаме решения и да се съветваме кои джанти или гуми са най-добри. И тъй като смятаме историята на джантите за наистина завладяваща и зашеметяваща, решихме да споделим вас любопитни факти за тях!

Ето някои любопитни факти за джантите

1. Дължим голямо благодаря на Андре Мишлен за съвременните джанти

Андре Мишлен, който е от основателите на голямата компания Мишлен, заедно с брат си Едуард във фабриката им за каучук ремонтирайки дадена гума с джанта, създават Така че те се заели да създадат нещо по-добро и проектирали сменяемата пневматичните гуми в далечната 1891-ва година и 4 години по-късно монтират гуми на колела със спици и така се раждат автомобилните джанти.

2. Лети джанти се появяват още през 1920-та година

По-голямата част от сегашните лети джанти са били направени от магнезий. Въпреки, че магнезия е много здрав материал, той е и доста скъп и това е причината за бавното разпространение на джантите от магнезий. В края на 60-те години се появяват иновативни техники за отливане на джантие, което прави възможна изработката на алуминиеви джанти, които са безопасни и много по-евтини. Това изтласква алуминиевите джанти на предни позиции през 80-те години на миналия век като сега вече са в комплект със зимни или летни гуми част от почти всички автомобили по пътищата.

3. Модерните джанти се появяват около 1950-та година

 American Racing Equipment през 1956-та година се грижат за нуждите основно на уличните състезатели, техните гуми и джанти, докато днес по-голямата част от джантите, произвеждани от тях са за бързи спортни автомобили.

4. Летите джанти се правят от алуминий или магнезий

Магнезиевите джанти са за изключителни, основно поради факта, че са значително по-леки от алуминиевите джанти дори и в комплект с гуми, което дава по-малък разход на гориво. Алуминиевите джанти са една идея по-тежки, но за сметка на това са по-издръжливи и значително по-евтини. По-голямата част от съвременните автомобили са оборудвани с алуминиеви джанти и гуми.

5. Производителите на автомобили в повечето случаи не произвеждат джанти

Да, това е доста учудващо, но много голяма част от производителите на автомобили разчитат на компании за авточасти и гуми, за да снабдяват собствените си автомобили с джанти, с които се движим всички ние всеки ден.

Автомобилните джанти са много важен сегмент от автомобила и са една от най-важните му части. Джантите могат да бъдат изработени от няколко различни вида материал, включително стомана, алуминий и дори пластмаса , които заедно съставляват джантата, която се монтира към гумата. Обръщайте внимание на автомобилите си и използвайте както добри гуми, така и специално подбраните за тях джанти. Като извод от тези факти за джантите, можем да кажем, че те са неизменна част от автомобилите и без тях определено не може.

%d bloggers like this: