Защо е важно да пробвате нови неща?

Чувствали ли сте демотивирани да задвижвате ден подир ден ежедневната си рутина, но въпреки това да продължавате да вървите по един и същи път през целия си живот? Това може да се дължи само на едно нещо – страхът да се впускате в нови начинания. 

В училище и като цяло по време на общообразователното обучение, не се говори особено много за това колко голяма всъщност е важността на това да изследвате непознати поприща.

Кога е най-доброто време да се захванете с ново занимание и струва ли си да го правите?

Моментът, когато сформирате личността си и индивидуалното си мислене, обикновено е през гимназиалните години. Именно затова много от училищата предлагат набор от извънкласни дейности, в които можете да вземете участие. Ако училищните клубове пък не са вашето нещо, винаги имате и други възможности. Допълнителни курсове, кръжоци, домашни хобита или нов спорт, всичко това са все начини да разчупвате монотонната ежедневна рутина. 

Развитието на нови хобита е важно, защото не само поражда мисли, които водят до нови, свежи идеи, но и е от голяма полза при цялостното сформиране като индивиди. 

Процесът на т.н. “излизане от комфортната зона” влияе на фактори като самооценка, самочувствие, усет за околния свят и поддръжка на високи нива на мотивация.

Ако пък сте изпуснали шанса да пробвате максимално много неща докато сте били в училище, имайте предвид, че няма късен или лош момент да се гмурнете в непознати води. 

Какви са ползите от пробването на необичайни за вас неща?

Ако се чудите от къде да започнете с промяната, знайте, че не е нужно тя да бъде нещо сложно и голямо. Просто направете малка стъпка в различна от обичайната ви посока, за да разчупите ежедневието си. Такова действие, дори да се окаже, че не е точно вашето, има огромен принос върху мисловните ви процеси. Ето едни от най-големите плюсове:

  • стимулира ума ви – ще накара мислите ви да потекат в различна от обичайната посока, което може да роди интересни идеи, които да са ви от полза;
  • повишаване на умствени способности – подобрена памет и концентрация, по-добро настроение и мотивация за действие. Имплементирането на по-голям набор от дейности в ежедневието ви, също така ще ви направи по-организирани, което води до повишаване нивата на продуктивност;
  • разширяване на зоната на комфорт – прескачането на страхове ще ви направи по независими и неподвластни на трудности. По време на процеса можете да установите, че на някое ново място се чувствате в свои води, което може да помогне много във връзка с вашето кариерно ориентиране за в бъдеще;
  • придобиване на ценни уроци – освен да подобрите общата си култура, ще усвоите множество ключови умения, като адаптивност и възможност за справяне в непознати ситуации.
%d bloggers like this: