ИНУ „Христо Ботев“ празнично почете патронния си празник

На 17 май 2023 г. ИНУ „Христо Ботев“ празнично почете своя патронен празник. На този ден, през далечната 1876 г., Ботевата чета слиза на Козлодуйския бряг от кораба „Радецки“, начело със своя войвода.

По-рано през деня ученици от клуб „Млади възрожденци“ поднесоха цветя и сведоха глави в знак на признателност пред паметника в двора на училището.

Честването продължи в концертно-театрална зала в ДНА, като начало бе дадено с тържествен марш в изпълнение на фанфарния оркестър при училището.

Пред своите съученици и гости второкласниците представиха кратък рецитал, посветен на великия поет и революционер Христо Ботев, а малките таланти от Вокална група „Ботевци пеят“ радваха всички присъстващи със звънките си гласове.

Цветелин Горанов – директор на ИНУ „Христо Ботев“ поздрави всички ученици по повод празника, благодари на тях и всички служители от училището за неуморния труд и постигнати успехи през учебната година, както и на родителите за това, че са неотлъчно до своите деца и активно участват в училищния живот. Той им пожела здраве, вдъхновение, упоритост и безброй бъдещи успехи.

Гости на тържеството бяха: д-р Владимир Величков – университетски преподавател, преподавател в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, основател на Формация „Жарава“ и част от народния оркестър „Канарите“, който отправи специален поздрав по повод празника с изпълнение на своя авторска пиеса, Генадий Гешев – директор на ЦРД – Плевен, Русалин Русалинов – почетен гражданин на Плевен и президент на Карате клуб „Петромакс“ – Плевен. Той подари на училището колекция от медални емисии, описващи живота на Христо Ботев.

В навечерието на най-светлия празник – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, третокласници от училището изпълниха рецитал, посветен на книжовниците.

За всички присъстващи бе и образователния концерт на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ – Плевен. Те представиха едни от най-пищните български обичаи, разказваха и показваха народни инструменти, народни танци и символиката на българската национална носия.

%d bloggers like this: