Полезно: За разликата между теракот и гранитогрес

Какво представляват теракота и гранитогреса?

Всеки от нас по време на ремонтни дейности в банята се изправя пред трудния избор за подходящото стенно или подово покритие, чудейки се дали да избере теракот или гранитогрес? Тази статия има за цел да обясни особеностите на единия и другия вид покритие и да даде  съвети за правилен избор.

Кой от двата материала да избера?

За да придобием по-добра представа, кой от двата материала ще е по-подходящ за нас е нужно първо да си изясним отделните особености и на двата вида материал.

Теракотът представлява плочки, създадени от много фина предварително почистена глина, която обаче е издръжлива в малка степен на натоварване и механични повреди. На пазара към момента се предлага изключително разнообразие на цветови решения и по-често се използва за декорация и облицовка на стенни покрития.

Предлага се с матирана или гланцова повърхност, което придава характерна гладкост. Теракотът се характеризира с ниско ниво на абсорбация на течности.

Гранитогресът от своя страна е по-издръжливия на натиск и натоварване от двата материала и често е по-предпочитан за подови настилки. Той е устойчив на третиране с агресивни химични почистващи препарати и дълго време запазва красивия си блясък.

И двата материала могат да се използват върху стени и подове на жилищни зони, но в практиката в комерсиални зони с висок трафик, е прието подовете да са от гранитогрес. Той обаче е с по-висока цена.

Как се поддържат?

За да поддържаме дълго време добрата външност на облицовката, от изключителна важност е да не използваме препарати с абразивни вещества, тъй като те представляват опасност за повърхността на плочките. Най-добрият вариант за дълготрайната свежест на тези плочки е редовното им почистване и подсушаване с мека кърпа.

В случай, че се очаква повишено интензивно преминаване по един участък е препоръчително да изберем вариант с матирана повърхност, защото върху такива плочки, значително по-малко се забелязват драскотините и петната. Още повече, че такава плочка е по-грапава и е подходяща за влажни помещения, където вероятността от подхлъзване и падане, е по-голяма.

Какво представлява гранитогреса?

Изработен е от много здрава сурова глина, каолин и кварцов пясък, които се пресоват под високо налягане без образуването на пори. Това го прави плътен и устойчив на умерени удари материал. Той често е предпочитан за полагане върху различни подови настилки, а останалите му предимства са следните:

  • изключително голям срок за експлоатация;
  • безпорестата му структура не позволява пропускане на влага;
  • устойчив е на много високи или ниски температури;
  • невероятно висока износоустойчивост;
  • издържа на няколкостотин килограма натиск на сантиметър площ (в случай, че е положен правилно);
  • устойчивост на третиране с различни химически течности.

Ако търсите плочки за своята баня, в онлайн магазините се предлага огромно разнообразие от решения за вас и то на достъпни цени.

%d bloggers like this: