Пътешественици във времето

С много знания и приятни изживявания се обогатиха възпитаниците на ОУ „Йордан Йовков“, гр. Плевен. На 22 май 2023 г.  ученици от пети и шести клас посетиха Общинския център за извънучилищни дейности и занимания по интереси – с. Байкал, общ. Долна Митрополия. Под вещото ръководство на Директора на центъра, г-н Иво Джокин, те се потопиха в необятния свят на астрономията, „разходиха“ се из Вселената, „стъпиха“ на различни планети от Слънчевата система и наблюдаваха Слънцето с телескоп. Влязоха в ролята на откриватели, поемайки на екологична експедиция в местността „Паметниците“, където от брега на река Дунав наблюдаваха с бинокли и далекогледна тръба птичия свят на островите Голям и Малък Борил.

Интерес предизвика подвижната лаборатория, с помощта на която любознателните деца имаха възможност да изследват водата на река Дунав.

В края на това емоционално пътешествие учениците се пренесоха от света на бъдещето и космическите совалки в света на Античността. Благодарение на вдъхновения разказ и артистичността на г-н Иво Джокин те успяха да се докоснат до живота и културата на жителите на град Улпия Ескус – най-важната колония на римската провинция Долна Мизия. Градът, възникнал  през I век върху останки от тракийско селище, „оживя“ пред очите на Йовковите възпитаници и те с удовлетворение си спомниха изученото в час по история.

Денят приключи с равносметка за изживяното и обещание да продължи запознаването с природата, историята и традициите на нашия край.

%d bloggers like this: