Алея в Плевен ще носи името на един от най-успешните кметове на града – Андрей Романов

Алеята към Панорама „Плевенска епопея 1877” да носи името на един от най-успешните кметове в новата история на града, реши днес Общинският съвет на свое заседание. Предложението, внесено от  настоящия кмет Георг Спартански, подкрепиха 39 местни депутати.

Андрей Романов ни напусна на 7 февруари т. г. на 96 години, но той ще остане в паметта на плевенчани с построяването на Панорама „Плевенска епопея” за по-малко от година, алея „Скобелев”, реконструкцията на централното градско ядро и изграждането на Големия фонтан, трите водни огледала и уникалната Водна каскада; строителство на всички подземни съоръжения, обновената  настилка на централния площад и засаждане на дървесна и цветна растителност, благоустрояването на парк „Кайлъка”. През неговия мандат (1971-79 г.) в Плевен са построени 13 282 апартамента, голям брой детски заведения и училища, роден е 100-хилядният жител на Плевен.

„Това, което е сътворено от хората, е тяхната морална награда. И аз съм благодарен, че съм съпричастен в изпълнението на тези задачи. Но не съм напълно доволен от себе си, защото съм могъл и повече да дам.  Има една приказка: „Доволен от себе си може да бъде само глупакът. А кой от нас желае да мине за глупак? Аз и вие – НЕ.“, казва Андрей Романов в посветената на живота и дейността му книга с интервюта, спомени, оценки „Времето отминава, изграденото остава”.

През 2014 г. Андрей Романов беше удостоен със Званието „Почетен гражданин на Община Плевен”, а през 2021 г. лично Президентът Румен Радев му връчи Почетен знак за основна заслуга за построяването на Панорама „Плевенска епопея”.

%d bloggers like this: